Werken in het circus

Nadat Harry 3 maanden zat ondergedoken in Glanerbrug in de gemeente Enschede ging Harry Dikmans op zijn 17e werken als Boniseur, hij hield verkooppraatjes om klanten te lokken voor de kermistent. Boniseur wordt omschreven in het Nederlandse woordenboek als een welbespraakt persoon die voor het circus of het theater de mensen aanmoedigde om een kaartje te kopen. Maar hoe kwam Harry toch in het circus terecht?

Na de bevrijding van Nederland was Enschede de eerste stad die weer normaal draaide, vanwege kermis en de aankomst van het Paradetent circus Abeen bleef Harry nog een week langer in Glanerbrug om dit feest mee te maken. Hij vond het prachtig om de karavaan aan circuswagens de stad in zien rijden. Tijdens het opbouwen van de circustent sluipt Harry het circus in en spreekt de directeur van het circus aan, R. Abeen. Met zijn gladde praatjes vraagt Harry of hij nog een clown zocht voor het circus. De Directeur antwoorde; nee die zoeken we niet, kijk daar staat onze clown. Waarop Harry antwoord, meen je dat nou , die vent, die heeft niet eens schmink nodig. De directeur zegt daarop , je kan wel praten, weet je wat, doe je pak maar aan en kom morgen maar terug dan kan je beginnen als boniseur. Harry antwoord , natuurlijk ik ben er morgen bij. Harry had geen idee wat een boniseur was maar dat pak moest er komen. Hij ruilde zijn schoenen en leende een kostuum van het bedrijf die bruiloften organiseerde.

De volgend dag ging Harry aan de slag zonder te weten wat hij moest gaan doen, hij melde zich en kwam er al gauw achter dat hij de klanten moest gaan binnen lokken. Hij deed net alsof hij een raadsel wilde oplossen en vroeg aan iemand bij het circus, “weet jij een andere woord voor boniseur” Hij kreeg al snel het antwoord, “dat is die vent die de boel moet staan aanpraten”. Hij dacht dit is een eitje en ging aan de slag zonder enige vorm van inwerken. De directeur was zeer verrast door het optreden van Harry, hij had eigenlijk gedacht dat dit nooit ging werken en had hem als het ware in het ootje genomen. Echter bleek Harry een talent te hebben en hier begon zijn werk in het circus. Hieronder een unieke foto van de eerste periode als boniseur, de foto is onscherp maar bijzonder om te zien. Luister naar het verhaal van Harry Dikmans onder de foto, niemand kan het beter vertellen als hij zelf.

Harry zijn eerste baan als boniseur bij Paradetent Abeen
Harry zijn eerste baan bij Paradetent Abeen deel 1
Harry zijn eerste baan bij Paradetent Abeen deel 2
1953; Rechts op de foto de Directeur van Circus Abeen, de heer R.Abeen. Rechts zijn dochter Loni die succesvol als acteur heeft gewerkt in de film Cecil de MIlle.

Rond de leeftijd van 20 jaar oud leerde Harry zijn vrouw Thea Elgers kennen in Rotterdam, zij was werkzaam in een lederwinkel en sprak haar voor het eerst aan in de kerk. Met twee gulden in zijn zak zijn ze een kop koffie gaan drinken en daarna naar de bioscoop. Zij trouwden in 1947, het begin van een lange relatie ontstond waarbij zij hem volgde en ondersteunde. Ze was een graag gezien persoon en geliefd door veel mensen.

Harry had geen rijbewijs en auto, de heer Abeen heeft hem geholpen door 750 gulden te lenen zodat hij met zijn vrouw en kind van anderhalf jaar oud kon gaan reizen tussen Rotterdam en de locatie van de Paradetent Abeen, dit heeft hij enkele jaren gedaan. In deze tijd heeft Harry Dikmans zich ontwikkeld met meerde acts, lees hier hoe het verder ging: Fenomeen Sneltekenaar.