Mr. Boembas

Mr Boembas deed de draaiorgel romantiek van de jaren”20 herleven. Hij had zijn orgeltje gekocht in Oost Berlijn die negen verschillende deuntjes kon voortbrengen, het orgeltje was door een van de leerlingen van de beroemde orgelbouwer G. Bacigalupo afgebouwd. Harry Dikmans voelde zich altijd nog dat hij een clown was, en met deze tweede creatie kon hij zijn verlangens vervullen. Vroeger was er altijd wel een orgeldraaier te zien op feesten. Vaak verveelde het de mensen snel door de harde eentonige klanken en liepen gauw voorbij. Hij was het orgelmannetje met zijn aparte allure die mensen vermaakten, de combinatie van het clowntje en met een klein zeer melodieus instrument was precies de goede verhouding. Het publiek werd uitgenodigd om aan het slingertje van het orgeltje te draaien. Een clown act die veel mensen plezier en vreugde brachten. Veelal wisselde hij de act Mr. Boembas af met Hardi de sneltekenaar. Zijn collega, Gerard had een unieke rol, hij speelde het ritme en gedroeg zich apathisch, hij speelde een fantastische rol als slome kwibus waardoor de act een goede balans kreeg.

Mr Boembas

Het antieke cilinder miniorgeltje hierboven te zien heeft Harry gekocht na stad en land af te reizen. Het unieke handzame orgeltje bestaat uit een slingerorgel met slagwerk bovenop. Hij moest een en ander repareren aan de onderzijde en een goed opfrisbeurt krijgen. Met dit orgeltje heeft hij onder andere opgetreden in het VARA programma “O gaat dat zo” en het Boekenbal. Zijn performance was gaf altijd opleving op feesten die qua sfeer op droogde, hij redde er de avond mee. Met zijn gestreepte pantalon, colbertje , horlogeketting, bolhoed en grote snor kon Harry Dikmans op zijn manier de clown spelen, het was niet alleen het orgeltje wat de sfeer maakte, de act op zich was fantastisch om te aanschouwen.

Het succes van Mr Boembas was groot, op braderieën feesten en partijen er zijn net als Hardi de sneltekenaar vele opdrachten vervuld van grote bedrijven, hieronder een overzicht en beeldmateriaal:

Harry zijn vrouw die altijd mee was om mee om te werken en met de gasten in contact te treden

Maar waar komt de naam Boembas vandaan? Het instrument de Bumbas is gepatenteerd in 1898 door Josef Plinscke. Zie hier wat technische details en het originele patent;

Een typisch beeld van hun optreden op braderieën in de jaren 70
Optreden van Mr Boembas op Feesten en partijen (unieke beelden)
Unieke kostuums, gedragen op Koninginnedag
Harry Dikmans op televisie

Ga door na de volgende pagina; Harry Dikmans als Boef B2 in Bassie en Adriaan