Fenomeen sneltekenaar

Harry Dikmans begon zijn carrière als boniseur voor het circus, zijn grote wens was om clown te worden. Echter brak Harry Dikmans in de jaren 50 door als sneltekenaar van mensen in een publiek. Als sneltekenaar stond hij met zijn Magic Drawing Box op beurzen en tentoonstellingen, onder meer in opdracht van grote ondernemingen, waarvoor hij door Europa en Zuid-Amerika reisde. De kast waarin hij zich verschanste had een klein kijkgaatje gericht naar het publiek waardoor hij zijn “slachtoffers” eruit kon pikken en zodoende kon optekenen met een komische noot erbij. Omdat het publiek niemand kon zien zitten tekenen was de verbazing erg groot, het leek in die tijd alsof een machine dit deed waardoor verbazing optrad en hij de lachers op zijn hand kreeg. Het is leuk om te weten dat de teksten met een komische in spiegelbeeld werden geschreven door Harry Dikmans, op zich is dit al een kunst apart. Met zijn ondernemersdrift en gevoel voor entertainment kon het succes niet meer stuk. In de loop van de tijd werd hij zoveel geboekt door grote en bekende klanten dat hij zelfs nee moest verkopen.

Maar waar is nu uiteindelijk dit vandaan gekomen? Het blijkt dat Harry al op zijn 15e jaar in aanraking kwam met spiegelbeeld schrijven en tekenen. Samen met Rod Gans in Rotterdam maakte ze reclames op ramen van etablissementen. In zijn jonge jaren vlak na de oorlog ontwikkelde Harry Dikmans deze act verder, tijdens deze periode liepen Mr Boembas en De Sneltekenaar hand in hand in zijn variété programma. Na de oorlog toen Harry 17 jaar oud was ging hij voor een paar jaar bij de Paradetent Abeen werken als boniseur, af en toe deed hij ook een clow act. Tijdens zijn werk daar kocht voor hij 750 gulden een Chervolet busje uit 1934 met geleend geld van R.Abeen, directeur van Paradetent Abeen.

Schrijven in spiegelbeeld, probeer het maar eens !

Harry op toneel maakt een karikatuur van zijn vader Joop nog zonder magic box

De verschillende acts liepen hand in hand met elkaar echter is er zoveel materiaal beschikbaar dat Mr Boembas en andere acts, zie deze unieke poster uit 1946 toen Harry pas 19 was; Harry Dikmans Variété, De Telepaath Henri Ravos.

Harry Dikmans Variete Act

In de tijd na de oorlog was er woningnood, Harry zijn vrouw en kind van anderhalf jaar oud woonden noodgedwongen in het busje voor het huis van zijn schoonouder, daar woonden al twee families er was dus geen plek vrij. Na afwijzing van volkshuisvesting en meerder pogingen om een kamer te bemachtigen had Harry een bord met een noodkreet tegen de bus gezet; ” Wie helpt ons aan gedeelte van een huis, Wij zijn geen zigeuners doch burgermensen die het lopen naar volkshuisvesting moe zijn“. Na deze tijd heeft Harry meer dan 20 jaar in in een appartement gewoond op de Mathenesserweg in Rotterdam gewoond.

Noodkreet geschreven in het Parool (krantenartikel 1949)

Na deze moeilijke periode in de jaren 50 heeft Harry Dikmans aan de weg getimmerd als variété artiest op braderieën in binnen en buitenland met zijn gezin trok hij op pad in zijn omgebouwde Mercedes bus.

Na vele reizen naar verschillende landen en dorpen kwam Harry met Carel Briels in contact die een reclame bureau runde, hij had contacten in de televisiewereld. Via deze man kwam Harry Dikmans op 24 Augustus 1953 aan zijn allereerste contract bij de AVRO, zijn verdiensten waren 50 gulden.

Harry zijn eerste eerste contract

De acts die werden uitgevoerd met zeer veel gasten erbij waren een succes. Op deze avond heeft Harry mensen ontmoet van de firma Nestle ze waren onder de indruk van het optreden, en ja je raad het al, Harry werd aangeboden om te komen werken voor de Nestle filialen in het buitenland hij kwam overal ter wereld en bleef zeker tot 1965 werken voor Nestle. Het succes werd groter en meerder bedrijven kregen hoogte van Harry Dikmans de sneltekenaar en zijn acts, de bekendheid begon te groeien. Bedrijven als Ford, Shell, Phillip Morris, Maggie, Calve, Vroom en Dreesman, Talens, Radio Modern en vele andere grote namen huurde Harry in op grote feesten en beurzen.

Er zijn zijn teveel bewaarde krantenartikelen om te publiceren, hieronder ziet u een willekeurige selectie van artikelen uit verschillende landen in de jaren 1950 tot en met 1970.

Harry Dikmans had uiteraard ook zijn eigen promotie folder die hij zelf had ontworpen en getekend;

Het toenemende succes zorgde voor vele opdrachten van grote bedrijven in Nederland, in de jaren van 1970 tot 1990. De bedrijfsfeesten hadden in hun avond programma grote namen geboekt, zie pagina’s van de flyers hieronder. In deze tijd verhuisde Harry Dikmans naar een Drive in Woning vlak bij vliegveld zestienhoven hier heeft hij ongeveer 15 jaar gewoond.

Een van de leukste feesten heeft Harry Dikmans ervaren op het feest van de Televizier 1976 “Uitkijk op 25 jaar televisie” Alle bekende artiesten en muzikanten waren op dit feest van de partij, zowel als gast of als artiest. Er is een magazine verschenen van 48 pagina’s, hieronder ziet u 2 pagina’s.

In 1980 wordt het tv programma Dag 80 – Hallo 81 gemaakt dit was een Nieuwjaars instuif, waarin Andre van Duin als gastheer optreed. De show zat boordevol met gesprekken, sketches en optredens van artiesten, waaronder Harry Dikmans als Sneltekenaar, Mr Boembas, Imca Marina, Andre Hazes, Willeke Alberti, Wim Bosboom, Ron Brandsteder, Nico Haak, Willem van Hanegem, Ed Nijpels, Lennny Khur en vele anderen.

DAG 80 – HALLO 81

In de gehele periode van Sneltekenaar voerde Harry Dikmans ook nog andere acts. Een van de belangrijkste acts die hij in dezelfde tijd als sneltekenaar uitvoerde was Mr Boembas .