Boef B2

De gebroeders Van Toor waren van 1955 tot en met 1980 bekend onder de naam The Crocksons, een Nederlands acrobatenduo. In 1964 traden ze twee maanden lang op als clowns samen met Pipo de Clown in een circusshow van Rudi Carrell. Bassie en Adriaan n deze periode kwamen zij in contact met producer Joop van den Ende die net een eigen televisiebedrijf had opgezet. Zij stelden hem voor een televisieserie uit te werken rondom de avonturen van de Bassie en Adriaan. Door het idee om de serie eerst in een circus af te laten spelen werd van het karakter Adriaan een acrobaat gemaakt. In 1976 werd een proefaflevering bij een Vlaardingse banketbakkerij opgenomen. Op 10 januari 1978 werd een start gemaakt met de televisieserie Bassie & Adriaan: De Plaaggeest bij de Tros. In deze periode werd er naar acteurs gezocht, Harry Dikmans woonachtig in dezelfde omgeving was de geschikte man om de rol als Boef B2 te gaan spelen.

Door pilots te houden werden de karakters vorm gegeven, door toevalligheid in een gesprek met Joop Van den Ende kwam de befaamde uitspraak “wat zeggie” naar voren. Harry had deze uitspraak al veel gebruikt in het verleden in zijn acts, het was een schot in de roos. Het feit dat B2 een hardhorende speelde, leidde continu tot komische misverstanden tussen B2 en zijn compagnon B1.

Harry en Joop Dikmans hebben beide de rol vervult van Boef B2. Harry Dikmans heeft van 1978-1979 deze rol vervult. Joop Dikmans heeft de rol overgenomen van 1980 -1981.

Een potret van Joop Dikmans gemaakt door Esme

Helaas is er niet zoveel uniek materiaal in bezit van Harry Dikmans maar door het enorme succes van de serie, nu en toen is er veel informatie op het internet te vinden.

++ Acteur Joop Dikmans, onder meer bekend van zijn rol als boef B2 in de populaire kinderserie Bassie & Adriaan, is woensdag op 92-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn kleinzoon Rick Hof aan NH Nieuws.

Kijk eens naar de aflevering : Het geheim van de schatkaart en De diamant