Harry Dikmans geboren op 15 mei 1927 woonde met zijn ouders en broer in Rotterdam. Sinds zijn jeugd heeft Harry altijd al in de aandacht willen staan, hij was gedreven om net als zijn vader, maar dan beter in de aandacht te komen. Zijn vader Gerard Dikmans was toen der tijd schilder en acteur en wilde graag clown worden, hij was overtuigd dat hij ging doorbreken als artiest. De familie vond dat een oneervol beroep, deze invloed zorgde ervoor dat Gerard Dikmans nooit de stap heeft genomen om door te zetten in wat hij het liefste wilde gaan doen. Harry Dikmans omschrijft zijn vader als een goed persoon die te braaf was om zichzelf te ontwikkelen.
Harry zijn vader had al veel atributen en kostuums verzameld, hier was hij enorm zuinig op. Harry Dikmans kon het niet laten als jonge jongen van 10 jaar oud om stiekem zijn kostuums te “lenen” samen met zijn broer Joop. Op Koninginnedag in Rotterdam had Harry de mogelijkheid om een centje bij te verdienen zonder dat daar een vergunning voor nodig was. Via het zolderraam liet Harry kostuums naar beneden zakken aan een touwtje zodat vader en moeder dit niet zagen. Beneden stond broer Joop de kostuums op te vangen, waarna zij snelde naar een garage in de buurt. Met toestemming van de garagehouder mochten zij zich daar verkleden. Zij flansten een Boembas in elkaar door middel van een groenteblik die vastgemaakt werd aan een bezemsteel. Verkleed en geschminkt gingen Harry en Joop de Coolsingel op om de terrassen te voorzien van hun optreden en zodoende een centje te verdienen. Helaas zat een tante op een terras die het duo herkende met de kostuums van hun vader. Zij snelden op de fiets naar huis om hun vader in te lichten waarna de jongens bij de kladden werden gepakt.
Tussen de leeftijd van 10 en 17 was Harry al druk met entertainen van mensen. Zijn eerste optreden was met zijn broer Joop en kleine Wim uit de buurt, het trio noemde zich Hajofri. Harry ging naar de plaatselijke drukkerij en vroeg of hij gratis tickets mocht laten maken, de drukker vond hem een sympathieke jongen en hielp Harry. De overgebleven onbedrukte stukken werden ingevuld met het ontwerp van de ticket welke Harry zelf had verzonnen.
Harry, Joop en Wim hielden hun optreden op een veldje waar heel veel grote keien trapsgewijs waren gestort, zij dachten dat dit de ideale zitbanken waren voor hun publiek. Helaas na een half uur gingen de keien rollen en er ontstond grote paniek, al het publiek vertrok en de show was voorbij.
De vader van Harry verkocht zijn schilderijen aan een tussenpersoon, Leen Rotgans die de schilderijen kocht voor 5 gulden en verkocht voor 100 gulden. Hier was zijn vader uiteindelijk niet content mee en uiteindelijk stopte hij met de verkoop aan Leen Rotgans. Hierna zag de gewiekste Rotgans een nieuwe kans om de jonge Harry mee te nemen als hulpje voor zijn andere “slimme zaken”. Rotgans verkocht zichzelf namelijk als reclame schilder om ramen te beschilderen volgens “de laatste Amerikaanse trends”. Hij deed zich voor als beroemd schilder en overtuigde de winkeliers ervan oude reclames van de ramen te halen (in spiegelbeeld geschreven) en te vervangen voor getamponneerde letters met speciale verf. Deze verf lichte op met een speciale lamp zodat het idee van neonlicht ontstond. Harry omschrijft Rotgans als een geslepen kerel die er alles aan deed om te verkopen, zonder schaamte en brutaliteit overtuigde hij zijn klanten. Harry heeft veel van hem geleerd maar kon achteraf zeggen dat de man onhoudbaar was. Harry heeft tijdens deze periode geleerd om in spiegelbeeld te schrijven en overtuigingskracht om zichzelf te verkopen. Rotgans vertrok naar Amerika om een nieuw leven te beginnen hij vroeg of Harry mee wilde gaan. Harry heeft niet getwijfeld en bleef in Nederland. Rotgans vertrok naar Amerika waar hij een huis kreeg en een baan, binnen een jaar verkocht Rotgans zijn gratis verkregen huis en ging met geld op zak weer terug naar Nederland. Hierna heeft Harry zakelijk niets meer met Leen Rotgans gedaan.
Door de jaren heen trad Harry, zijn broer op om bij te verdienen zie hieronder een paar fotos uit die tijd.
De Duitsers houden Razzia
Rotterdam word in november 1942 afgesloten als Harry 17 jaar oud is, niemand mocht de stad uit. Er werden biljetten rondgestuurd met daarop het oproep bevel voor mannen tussen de 17 en 40 jaar die dwangarbeid moesten gaan verrichtten. Iedereen moest op dezelfde dag buiten wachten met een deken en eten om daarna opgehaald te worden door de Duitsers. Dit was een van de grootste razzia’s ooit gehouden, 52.000 mensen werden afgevoerd in 2 dagen. Vanuit de haven van Rotterdam werden de mensen afgevoerd op Rijnaken naar Kampen en vanaf Kampen met de goederentrein naar Munster om vervolgens in Duistland tewerk gesteld te worden.
Harry Dikmans ontsnapt na 2 pogingen aan de Duitsers.
Op het station van Munster staat Harry te wachten waarna een man naar hem toekwam die hem erop wees dat zijn bijbel en rozenkrans ver uit zijn jas stak. Harry duwt deze dieper in zijn jas en raakte aan de praat met deze man. Zijn naam was de heer Rigter hij vertelde dat hij iedere dag naar zijn huis ging in Glanerbrug in de gemeente Enschede omdat hij een grensganger was. Een grensganger is iemand die vrij mocht reizen tussen Duitsland en Nederland, de familie van de heer Rigter hadden al 10 jaar eerder een bedrijf in Duitsland waardoor ze bepaald voordelen hadden. De heer Rigter beloofde Harry om met zijn ouders contact op te nemen om te vertellen dat hij Harry gezien had.
De volgende dag in Munster werden de Duitsers gebombardeerd door de geallieerden. De bewakers waren bang en vluchtten. Hierdoor heeft Harry en een een groepje andere gevangenen het hazenpad gekozen en zij vluchten een kerk in om niet te worden gepakt door de Gestapo. (geheime staats politie). Helaas waren er Duitse inwoners die hun locatie verraadde waarna ze werden opgepakt. Harry werd in de werkgroep van de Duitser Her Pfenninger geplaatst, Her Pfenninger had de leiding en verantwoordelijkheid over de groep. Ze werden overgebracht naar een weeshuis 12 kilometer buiten Munster. Hun eerste klus was het bouwen van houten stapelbedden om die nacht te kunnen slapen. De volgende dag om zes uur moesten ze met de bouwtrein naar de werklocatie om te graven, vanaf hier verteld Harry zelf, luister maar:
Harry ruilt het gouden kapotte horloge van zijn vader voor een fiets en vlucht naar het station in Munster, hij vraagt aan een onbekende welke trein hij moet nemen en de man verwees hem naar perron 2 waar net de trein aankwam uit Gronau, Harry wilin de trein stappen en wie loopt hij tegen lijf, ongelooflijk maar waar , de heer Rigter. De heer Rigter helpt Harry om Nederland in te komen en om onder te duiken, luister maar:
Harry verblijft 3 maanden in Glanenburg, na de bevrijding wilde wilde teruggaan naar Rotterdam. Een week na zijn vertrek zou er kermis in Enschede komen, de stad was de eerste in het land dat zich had hersteld van de oorlog, zijn toenmalige vrienden overtuigde Harry om te blijven. Harry was gauw overtuigd want in Enschede kwam de Paradetent van Abeen aan.
Na de bevrijding keert Harry terug naar zijn ouders in Rotterdam zonder legitimatie papieren, hij scharrelt bij door te smokkelen tussen Nederland en Duitsland. Enschede was weer aan het bloeien en Harry komt terecht bij het Paradetent Abeen. Nu breekt er een nieuwe episode aan, lees verder op de volgende pagina: werken-in-het-circus. Harry verteld over deze periode:
Nu breekt er een nieuwe episode aan, lees verder op de volgende pagina: werken-in-het-circus.